Selecteer een pagina

Vieze handen maken

Organisatie en inrichting lokaal

Basisschool De Springstok
Periode: februari – september 2020

De opdracht

Basisschool De Springstok had behoefte aan een ruimte in de school waar beeldend en techniekonderwijs kon worden gegeven. Vanwege gebrek aan tijd en creativiteit zocht de school een ervaringsdeskundige met verstand van cultuuronderwijs die hun bijleslokaal praktisch kon inrichten, rekening houdend met ruimte voor gereedschappen en materialen.

Aandachtsgebieden & invulling

Tekenen, schilderen, houtbewerken, robotica, metselen, zelf dingen maken (bijvoorbeeld zeep of tandpasta) een fietsband plakken, dingen ontwerpen en bouwen (bijvoorbeeld een flipperkast) en nog veel meer.

Na een inventarisatie van de wensen, meubels, materialen en gereedschappen, heb ik een voorstel van de herinrichting en een planning gemaakt en dat met de directeur en team van docenten besproken. De wens was om het project tijdens een teamdag uit te voeren en de taken onder het team te verdelen waardoor iedereen zich verantwoordelijk voelde en de klus vlot geklaard kon worden.

Doel en resultaat

Het doel was om (1) een inspirerende ruimte voor basisschoolkinderen te creëren en (2) een verbindende activiteit voor het team te realiseren. Omdat de verantwoordelijkheid bij mij lag, kon het project snel vlotgetrokken worden en werd het voor alle betrokkenen iets positiefs in plaats van gedoe.

Feedback van het team


‘We zijn nu allemaal betrokken en dat is fijn, want we weten nu ook allemaal waar wat staat.’
‘Het is fijn dat iemand dit coördineert, anders verzandt het makkelijk in andere dingen doen en gaat het niet zo snel.
‘Ik krijg helemaal zin om met mijn klas hier te gaan werken.’
‘De meerwaarde is dat we alles nu in een keer goed hebben aangepakt. Dat wilden we al jaren, maar we kwamen er steeds niet aan toe.’

Doelgroep

Kinderen en docenten van basisscholen.

Periode

Mei-juni 2019

Wat doet OBS De Springstok

Openbare basisschool de Springstok staat in het centrum van Amsterdam en is gehuisvest in het Jan van der Heijdenhuis. De school richt zich op eigentijds onderwijs en geeft kinderen een basis die hun succes in hun verdere schoolcarrière vergroot. De lessen die zij aanbieden is een mix van denken, doen en ontdekken.

Wil je dit ook in jouw school?

Heb je een geschikt lokaal dat je misschien nu voor opslag gebruikt en wil je ook zo’n fijn praktijklokaal op jouw school? Ik help je daar graag bij.

Bekijk op deze website hoe je dit kunt bekostigen vanuit het budget voor werkdrukverlaging.

Amsterdamse scholen kunnen ook hier terecht.